Στις Απαρχές του Σύγχρονου Αδιέξοδου

Σκέψεις για την ιεραρχία, την κατανάλωση, τον φετιχισμό, την αξία, τους τρόπου παραγωγής

"Η ανθρωπολογία με απορρόφησε, επειδή ανοίγει παράθυρα σε άλλες δυνατές μορφές κοινωνικής ύπαρξης. Μας υπενθυμίζει συνεχώς πως ό, τι νομίζουμε δεδομένο για τις αντιλήψεις μας και τον τρόπο ζωής μας, έχει ρυθμιστεί με άλλους τρόπους σε άλλα μέρη και χρόνους". (David Graeber)

Ο ανθρωπολόγος David Graeber στο βιβλίο αυτό στοχάζεται γύρω από πέντε όρους που έχουν χρησιμοποιηθεί στην πολιτική και οικονομική θεωρία και έχουν αποτελέσει αφορμή για ουκ ολίγες αντιπαραθέσεις, ακόμα και για την ίδια τους τη σημασία.
Αξιοποιώντας το πλούσιο εθνογραφικό αρχείο που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, δίνει απαντήσεις σε παλιά ερωτήματα και καταθέτει ερωτήματα για παλιές και σύγχρονες απαντήσεις, αναδεικνύει ζητήματα που αμφισβητούν πολλά από εκείνα που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα αναφορικά με τα αίτια και τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό, σίγουρα όχι στην πρόοδο και την ευτυχία, αλλά σε ένα αδιέξοδο, όπου κάθε εναλλακτική δυνατότητα κοινωνικών σχέσεων δείχνει εντέχνως μη πραγματοποιήσιμη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

  • Τρόποι, υποταγή και ιδιωτική ιδιοκτησία: στοιχεία για μια γενική θεωρία της ιεραρχίας
  • Η ιδέα της κατανάλωσης καθαυτή: επιθυμία, φαντάσματα και η αισθητική της καταστροφής από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα
  • Αντιστρέφοντας τους τρόπους παραγωγής: ή γιατί ο καπιταλισμός είναι ένας μετασχηματισμός της δουλείας
  • Ο φετιχισμός ως κοινωνική δημιουργικότητα: ή, αλλιώς, τα φετίχ είναι Θεοί σε διαδικασία κατασκευής
  • Είναι η αξία που κάνει το σύμπαν να υπάρχει
  • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Σελίδες
332
Συγγραφέας
David Graeber