Ρολάν Μπάρτ, Το επάγγελμα του συγγραφέα


Για ποιον λόγο ο Ρολάν Μπάρτ; Ίσως αυτό να είναι και το ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει τούτο το βιβλίο.
Καθώς έχουν περάσει περισσότερα από τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Μπάρτ, όπως επίσης και από τον αφανισμό μιας ολόκληρης γενιάς τα χρόνια που ακολούθησαν -μια γενιά η οποία έδωσε ένα καινούργιο νόημα στην πράξη του στοχασμού- το ερώτημα δεν μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρο. Ερώτημα όχι μονάχα αναγκαίο αλλά και θελκτικό, με ιδιαίτερη βαθύνοια.
Ρολάν Μπάρτ, Το επάγγελμα του συγγραφέα, τρεις άξονες ανάγνωσης του Μπάρτ: "Αναμνήσεις μιας φιλίας", ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, το οποίο αφηγείται την καθημερινότητα των τελευταίων ετών· "Το έργο", το οποίο ανατρέχει στο σύνολο των κειμένων, στην χρονολογική και ιδιαίτερη εκτύλιξή τους· "Περί των Αποσπασμάτων του ερωτικού λόγου", σεμινάριο το οποίο αποκρυπτογραφεί την υπόρρητη στρατηγική του πιο γνωστού βιβλίου του Μπάρτ, μέσω των έμμονων μοτίβων της Εικόνας και της "Μη-Βούλησης-Κατοχής".
Η μαρτυρία, το πανόραμα, το σεμινάριο: όλα τούτα διαγράφουν μια ουσιαστική πορεία. Την διήγηση της συνάντησης του νεαρού μαθητή με τον Δάσκαλο την ακολουθεί ένας στοχασμός περί του έργου και της ενδελεχούς διερεύνησής του. Και "το επάγγελμα του συγγραφέα" καθίσταται το εκφερόμενο της ζωής ενός συγγραφέα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος 
Ι. Ανάμνηση μιας φιλίας
ΙΙ. Το έργο
1ος τόμος των Απάντων (1942-1961) 
2ος τόμος των Απάντων (1962-1967) 
3ος τόμος των Απάντων (1968-1971) 
4ος τόμος των Απάντων (1972-1976) 
5ος τόμος των Απάντων (1977-1980)
III. Περί των Αποσπασμάτων του ερωτικού λόγου. Στοχασμοί περί της Εικόνας (Σεμινάριο στο Paris-VII, Φεβρουάριος - Ιούνιος 2005)
Α. Τα Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου και η νεωτερικότητα
Β. Ο ερωτικός λόγος. Ζητήματα μεθόδου 
Γ. Η Εικόνα
Δ. Η Εικόνα, το φετίχ, το αγαπημένο αντικείμενο 
Ε. Ο άλλος 
ΣΤ. Η Μη-Βούληση-Κατοχής
Επίμετρο του Νίκου Παπαχριστόπουλου: Καρόλου Φουριέ, Ο νέος ερωτικός κόσμος: η οικεία ουτοπία

 

Εκδόσεις
Σελίδες
432
Συγγραφέας
ΜΑΡΤΙ ΕΡΙΚ, MARTY ERIC