ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ 4

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΕΥΧΟΣ 4

ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
 

Το Ισπανικό Κράτος συνέλαβε στα τέλη Σεπτεμβρίου του '73 μια δεκάδα επαναστατών, τους οποίους παρουσίασε σαν "γκάνκστερς". Τρεις απ' αυτούς απειλούνται με θανατική ποινή. Μπορούν να καταδικαστούν από ένα στρατοδικείο και να εκτελεστούν μετά 48 ώρες.
Εάν ορισμένοι πράγματι λήστεψαν τράπεζες, το έκαναν για να χρηματοδοτήσουν την εκτύπωση κειμένων που κυκλοφορούν μέσα στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα της Βαρκελώνης. Και αν ένας αστυνομικός βρήκε το θάνατο, αυτό συνέβη μετά από μια ενέδρα της πολιτικής αστυνομίας.
Το ζήτημα είναι να κατανοήσουμε τι υποχρεώνονται ιστορικά να κάνουν ορισμένοι προλετάριοι. Η βία είναι πάντα το μέσο για την ικανοποίηση ενός αιτήματος: στην Ισπανία, όπου η αστυνομία πυροβολεί εν ψυχρώ τους άοπλους απεργούς, η βία αναδύεται άμεσα σαν κοινωνική σχέση. Η απλή σύνταξη ή εισαγωγή φυλλαδίων συνεπάγεται πολυετείς φυλακίσεις. Έτσι όσοι θέλουν να αντισταθούν στην εκμετάλλευση καταφεύγουν στη βία συχνότερα απ' ότι στις άλλες χώρες.
Η δημοκρατία καταπνίγει τους εργατικούς αγώνες με την πολιτική και τον ρεφορμισμό. Ο φασισμός κρατάει λιγότερα προσχήματα και τους συντρίβει με τη βία. Όποιος αναγνωρίζει στο Κράτος το μονοπώλιο της βίας, αρνείται στους προλετάριους το δικαίωμα να καταργήσουν τη συνθήκη τους: τη μισθωτή εργασία.
Όσοι από τους Ισπανούς επαναστάτες κατόρθωσαν να ξεφύγουν σ' άλλες χώρες καταζητούνται τώρα από την Ιντερπόλ σαν εγκληματίες. Τα δημοκρατικά και τα φασιστικά Κράτη αλληλοβοηθούνται: τα διεθνή εντάλματα συλλήψεως επιτρέπουν την παράδοσή τους στην Ισπανική αστυνομία. Αρκετοί απ' αυτούς θα απειλούνταν με θανατική καταδίκη.
Για να τους σώσουμε πρέπει να λάμψει η αλήθεια σχετικά με την πραγματική -προλεταριακή- φύση των δραστηριοτήτων τους.
Όποιος δεν καταγγέλλει αυτό το ψέμα γίνεται συνένοχος, όχι μόνο του Ισπανικού Κράτους, αλλά και του γαλλικού και όλων των άλλων. (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΓΚΑΝΚΣΤΕΡΣ ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ M.I.L.
ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ M.I.L.
Σελίδες
128
Συγγραφέας
Συλλογικό έργο