ΚΛΗΔΟΝΑΣ Τεύχος 2, Νοέμβριος 2007


Το δεύτερο τεύχος του Κλήδονα είναι αφιερωμένο στην Αναλογία, η οποία αποτελεί μια κομβική έννοια στην υπερρεαλιστική αντίληψη και δημιουργία. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, που επιμελήθηκε ο Νίκος Σταμπάκης, ανθολογούνται κείμενα υπερρεαλιστών από ολόκληρο το ιστορικό και γεωγραφικό φάσμα του κινήματος: Jean-LouisBédouin, Hilary Booth, André Breton, LuisBuñuel, Leonora Carrington, Malcolm deChazal, Rikki Ducornet, Ghérasim Luca,Penelope Rosemont, Martin Stejskal. Στο δεύτερο μέρος, τα μέλη και οι φίλοι της υπερρεαλιστικής ομάδας Μανώλης Δάσκαλος, Διαμαντής Καράβολας, Βαγγέλης Κούταλης, Σωτήρης Λιόντος, Ηλίας Μέλιος, Μαριάννα Ξανθοπούλου, Μάκης Περδικομάτης, Νίκος Σταμπάκης καταθέτουν τις δικές τους «ανάλογες» σκέψεις και –ενίοτε παιγνιώδεις– εφαρμογές της αναλογικής μεθόδου.
Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό των Mario Cesariny και Toni del Renzio, δύο ιστορικών μορφών του διεθνούς υπερρεαλισμού, ο Σωτήρης Λιόντος γράφει για αυτούς και μεταφράζει κείμενά τους.
Στο τεύχος γίνεται εκτενής αναφορά στην έκθεση «Η Φαντασία της Πραγματικότητας» της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Τσεχίας-Σλοβακίας, που έγινε πέρυσι στην Τεχνόπολη Αθηνών με την υποστήριξη της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθήνας. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα διεθνούς υπερρεαλιστικής συνεργασίας.    
Παρουσιάζονται επίσης συλλογικά κείμενα και θέσεις της ομάδας για μια σειρά από θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δράσης μας εδώ και ένα χρόνο, καθώς και ποιήματα και κείμενα των φίλων και των μελών της ομάδας, Γιάννη Αλεξανδρόπουλου, Άντριου Γκάρβιν, Γιάννη Γκολφινόπουλου, Σάκη Κεντή, λευκής Μοσσού, Κώστα Ρεούση και Αλεξάνδρας Χαλκιά.
Τέλος, περιλαμβάνονται κάποιες καταγραφές υπερρεαλιστικών παιχνιδιών που αναπτύχθηκαν κατά καιρούς από την ομάδα.   


 

Σελίδες
114
Συγγραφέας
συλλογικό