Η κριτική σκέψη απέναντι στην καπιταλιστική Λερναία Ύδρα Ι (Τόμος Α')

«Δεν αρκεί να τους προειδοποιήσουμε γι' αυτό που βλέπουμε. Πρέπει να πούμε ποιοι είμαστε εμείς που βλέπουμε. Γιατί οι αλλαγές που αντιλαμβανόμαστε δεν συμβαίνουν μόνο εκεί έξω. Αν στραφεί το βλέμμα προς τα μέσα, επίσης θα ανακαλύψει αλλαγές, θα συνειδητοποιήσει ενδεχομένως ότι ακόμα και η ματιά μας δεν είναι ίδια. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι, για να ερμηνεύσουμε αυτό που βλέπουμε, πρέπει να εξηγήσουμε τη ματιά μας.
Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα: τι βλέπουμε, προηγείται ένα άλλο: "Ποιος είναι αυτός που κοιτά;"»

Το βιβλίο «Η κριτική σκέψη απέναντι στην καπιταλιστική Λερναία Ύδρα Ι - Συμμετοχή της Επιτροπής Έκτη του EZLN», περιλαμβάνει κείμενα που αντιστοιχούν σε αυτά που διαβάστηκαν ή παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή Έκτη του EZLN, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου/σπορείου «Η κριτική σκέψη απέναντι στην καπιταλιστική Λερναία Ύδρα» που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 9 Μαΐου 2015, στο Καρακόλ του Oventic και στο πρώην Πανεπιστήμιο της Γης CIDECI, και νυν Καρακόλ 11, Jacinto Canek, στο San Cristobal de las Casas, Chiapas.
Πρόκειται για μια συνολική κατάθεση του ζαπατιστικού τρόπου έρευνας, αμφισβήτησης, σκέψης και δημιουργίας. Η μέθοδος ανάλυσης που μας προσφέρουν βασίζεται στη γέννηση, τη γενεαλογία, όχι μόνο του συστήματος αλλά και της ζαπατιστικής αυτονομίας. Αναζητά τις ρίζες και προσπαθεί να απαντήσει στα «γιατί, ποια είναι η προέλευσή του, τι το προκάλεσε, τι έχει αλλάξει». Η ματιά τους όμως δεν στρέφεται μόνο προς τα έξω, την καπιταλιστική Λερναία Ύδρα. Το βλέμμα τους ανακαλύπτει αλλαγές που έχουν συντελεστεί και στο εσωτερικό, στον τρόπο που κοιτάζουν. Έτσι, δεν πρόκειται απλά για μια «προειδοποίηση σχετικά με αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά και για μια προσπάθεια να σας εξηγήσουμε το βλέμμα που είμαστε.»
Ο ζαπατιστικός λόγος έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξηγεί αφενός «ποιος είναι εκείνος που κοιτά», παρουσιάζοντας τη ζαπατιστική αυτονομία, αφετέρου τι είναι αυτό που βλέπει, ερμηνεύοντας το σύστημα και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί προκειμένου να το κατανοήσουμε, και να το καταστρέψουμε.
Το βιβλίο αυτό μας βοηθά να ανακαλύψουμε αυτή τη ρωγμή που λέγεται ζαπατισμός, προκαλώντας μας, παράλληλα, να απαντήσουμε στο ερώτημα «Κι εμείς τι;» και να επιλέξουμε αν θα την αγνοήσουμε, θα αδιαφορήσουμε, θα την καταδικάσουμε, θα προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε, να την κατευθύνουμε, ή θα την πλησιάσουμε, θα συμπορευθούμε ανοίγοντας κι άλλες ρωγμές που θα μας βοηθήσουν να δούμε αυτό που υπάρχει στην άλλη μεριά του τείχους.
Η παρούσα έκδοση είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς της Αυτοοργανωμένης Ελευθεριακής Συνέλευσης Paliacate Zapatista. (Από την παρουσίαση του εκδότη)

 

Περιεχόμενα:

-Εισαγωγή...
-Εν είδει προλόγου:
Πώς φτάσαμε στο παρατηρητήριο του βιγλάτορα και τι βλέπουμε από 'κει!...
-Ι. - Η ματιά μας προς τα μέσα
-Κάποια ίχνη:
Η Θύελλα, ο Σκοπός και το Σύνδρομο του Βιγλάτορα...
Το να είσαι Ζαπατίστας ...
Luis Villoro Toranzo, ο Ζαπατίστας...
Ζαπατίστας Δάσκαλος Galeano
Σημειώσεις για μια ζωή ...
-Κάποια απ' όσα έχουν αλλάξει:
Πολιτική Οικονομία Ι. Μια ματιά από τις ζαπατιστικές κοινότητες...
Πολιτική Οικονομία II. Μια ματιά από τις ζαπατιστικές κοινότητες...
-Για μια γενεαλογία του αγώνα των γυναικών Ζαπατίστας:
Ο αγώνας μας ως γυναίκες Ζαπατίστας, Ι...
Ο αγώνας μας ως γυναίκες Ζαπατίστας, II...
Ο αγώνας μας ως γυναίκες Ζαπατίστας, III...
Ο αγώνας μας ως γυναίκες Ζαπατίστας, IV...
Ο αγώνας μας ως γυναίκες Ζαπατίστας, V...
Η οπτική των ηττημένων ...
-Σημειώσεις Αντίστασης και Εξέγερσης:
Ζαπατιστική Αντίσταση και Εξέγερση, Ι...
Ζαπατιστική Αντίσταση και Εξέγερση, II...
Ζαπατιστική Αντίσταση και Εξέγερση, III...
-Σημάδια και Ενδείξεις...

Εκδόσεις
Σελίδες
264
Θεματική
Συγγραφέας
Συλλογικό