ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 155

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 155

ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ Ή ΔΕΞΙΟ ΜΑΝΔΥΑ

 

Το προλογικό σημείωμα αυτού του φύλλου έχει ως ακολούθως:

Πριν από ακριβώς τρία χρόνια γράφαμε, ότι «Ο πόλεμος στη Συρία, λοιπόν, είναι κομμάτι του τρίτου παγκόσμιου πολέμου που συνεχίζεται αδιάλειπτα εδώ και δεκαετίες και του οποίου τα χαρακτηριστικά έχουν προσαρμοστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της ενοποιημένης κυριαρχίας, όπου οι βασικοί πρωταγωνιστές συνεχίζουν να αποφεύγουν την άμεση αντιπαράθεση στα σημεία «τριβής», αλλά αυτό δεν εμποδίζει στο να επιστρατεύουν τους κατά περίσταση συμμάχους τους που θα παίξουν το ρόλο που τους ανατίθεται και ο οποίος δεν είναι άμοιρος των συμφερόντων που έχουν».

Οι πρόσφατες και σίγουρα αναμενόμενες μαζικές επιθέσεις κατά εκατοντάδων αμάχων στο Παρίσι, για τις οποίες, επισήμως τουλάχιστον, ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος, υπενθύμισαν ότι το ευρωπαϊκό έδαφος συνεχίζει να αποτελεί εμπόλεμη ζώνη, παρ’ ότι το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με διαφορετικό τρόπο από εκείνον, που ορίζει τον εφιάλτη που βιώνουν τεράστιοι πληθυσμοί εδώ και δεκαετίες στο Ιράκ και στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στην Λιβύη, στην Συρία, στην Υεμένη κ.α.

Από την «στιγμή» που οι επιθέσεις πολλαπλασιαστούν και μάλιστα διασπαρθούν ταυτόχρονα στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι βέβαιο ότι η περεταίρω ενίσχυση και αποδοχή της ταυτότητας του ευρωπαΐου πολίτη είναι εκείνη, η οποία θα προβληθεί ως η απαραίτητη προϋπόθεση για το από κοινού ξεπέρασμα και αντιμετώπιση της «ασύμμετρης» απειλής.

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες καλούνται ήδη να συναινέσουν στην κατάκτηση εκ νέου εδαφών στην Νέα Μέση Ανατολή, να συναινέσουν στις νέες ανθρωποσφαγές, όπως αυτές που συνεχίζονται στην Συρία. Οι ενοχές σημαντικών τμημάτων των ευρωπαϊκών πληθυσμών για την συστηματική λεηλασία μέσω της αποικιοκρατίας ή των σταυροφοριών εδώ και περίπου 1.000 χρόνια, είναι σίγουρο ότι θα «παγώσουν», εάν και εφ’ όσον πυκνώσουν παρόμοιες επιθέσεις ή ενταθούν με την χρήση χημικών όπλων. Η ανάπτυξη 120.000 στρατιωτών στην γαλλική επικράτεια, πέραν του ότι στοχεύει στην δημιουργία εντυπώσεων ασφάλειας στον πληθυσμό, σίγουρα κυρίως αποσκοπεί στην εμπέδωση ενός πολεμικού κλίματος με ευρύτερους στόχους και προοπτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια μαίνεται ο πόλεμος στην Συρία με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια πρόσφυγες, αναμεμειγμένα άμεσα ή έμμεσα δεκάδες κράτη, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις παραμένουν ανύπαρκτες.

Ο ευρωπαϊκός στρατός φαίνεται να καλείται (;) εσπευσμένα να συγκροτηθεί και να επέμβει με τρόπο πρωτόγνωρο για τα μέχρι τώρα εσκαμμένα, ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πάσης φύσεως ήδη επιχειρούν. Η συγκέντρωση ένοπλων δυνάμεων δεκάδων κρατών στην περιοχή φαντάζει δίχως τέλος. Οι ύαινες γυαλίζουν τα δόντια τους, ενώ δεν διστάζουν να δαγκώνουν που και που η μία την άλλη, αν θεωρήσουν ότι τα λάφυρα ή οι σάρκες των θυμάτων τους δεν μοιράζονται καθώς «πρέπει» μεταξύ τους. Εν ολίγοις, ο έλεγχος μοιάζει να μπορεί (;) να «ξεφύγει» ανά πάσα στιγμή, όπως στην περίπτωση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το τελικό σινιάλο θα αποτελέσει, όπως διαχρονικά έχει καταγραφεί, η προθυμία ευάριθμων κοινωνικών τμημάτων είτε να συμμετάσχουν σε ρατσιστικά πογκρόμ, είτε, όπως προείπαμε, η απαίτησή τους να αναληφθεί επί πλέον στρατιωτική δράση.

Μην ξεχνάμε ότι η καταναλωτική ραστώνη, η επίπλαστη ευημερία σημαντικών τμημάτων του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά και η χρονική και όχι μόνο αποξένωσή τους από τις τραυματικές εμπειρίες των παρελθόντων παγκοσμίων πολέμων, τούς έχουν στερήσει τα άμεσα βιώματα του ολέθρου ενός πολέμου, των ανθρώπινων απωλειών, του πόνου και της δυστυχίας με την οποία είναι συνυφασμένος κάθε πόλεμος. Παρ’ όλα αυτά η απόσπαση μιας «ειδικού» τύπου συναίνεσης απαιτεί από τους κυρίαρχους λεπτούς χειρισμούς…

 

Αναρχική Αρχειοθήκη, Δεκέμβριος 2015

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

  • ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ: «ΚΡΙΣΗ», «ΠΑΡΑΚΜΗ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η «ΕΞΟΔΟΣ» ΣΤΟΝ «ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΜΟ»…
  • Αμήχανος Οδυσσέας
  • Το αναρχικό διήμερο 2015, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας
  • Τί Πολυτεχνείο κι αυτό!
  • Διαδρομές Μνήμης: Η Iστορία ενός Φυλλαδίου και η Μοίρα του Αναρχικού Varshavskiy
  • Η Σημειωτική του Κλουβιού για τα Πουλιά (α΄ μέρος)
  • Πατήρ Πάντων Πόλεμος

 

Σελίδες
16
Συγγραφέας
Διάφοροι