ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΟΡΑ


«... Η πρώτη βόμβα του Τόμι φτιάχτηκε μέσα σε μια γερμανική έκδοση του Κεφαλαίου του Μαρξ, που την είχε κλέψει από τον πατέρα του. Μια βόμβα με επιβραδυντικό μηχανισμό, όπως είχε μάθει να τις φτιάχνει. Είχε διαλέξει το βιβλίο για το σχήμα και το πάχος του, αλλά και επειδή ήταν στα γερμανικά. Το δίχως άλλο, ένας κομμουνιστής θα είχε διστάσει να κάνει φύλλο και φτερό το Κεφάλαιο, αλλά ο Τόμι δεν ήταν κομμουνιστής. Ήταν υπερβολικά ατομιστής, απεχθανόταν να δέχεται εντολές (...).
Στο εσωτερικό του "Βιβλιοπωλείου του Γερμανικού Βιβλίου στη Γαλλία" στέκουν πολλοί γερμανοί αξιωματικοί. Ο Τόμι ξεφυλλίζει ένα δυο βιβλία, χαζεύει για λίγο τα ράφια, κι έπειτα αφήνει το βιβλίο του πάνω σε κάποιο απ' αυτά, στο κέντρο του Βιβλιοπωλείου. Κατευθύνεται ήρεμα προς την έξοδο (...).
Έκρηξη, καμένα βιβλία σκορπισμένα στο πεζοδρόμιο, σπασμένες βιτρίνες απ' όπου βγαίνει καπνός, πελάτες εγκαταλείπουν το βιβλιοπωλείο, πληγωμένοι, σαστισμένοι, άλλοι φωνάζοντας θυμωμένοι.» (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

[...] Το κείμενο του Erik Eberhard έρχεται να ανατρέψει μία ακόμα παρανόηση. Αυτή που θέλει να λέει ότι το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ λειτούργησε αντιδιεθνιστικά και σοβινιστικά. Ο Eberhard φέρνει στο φως υλικό που δείχνει ότι το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ κατέβαλε προσπάθειες να προσεγγίσει τους γερμανούς φαντάρους, να έρθει σε επαφή με τους ήδη ενεργούς αντιφασίστες, να πολεμήσει μαζί τους για την ήττα του ναζισμού και την (ως έλπιζαν) επακόλουθη κοινωνική απελευθέρωση.
Θέλοντας να προσθέσουμε μια ακόμα συμβολή στον μαχητικό αντιφασιστικό αγώνα του σήμερα, "υποκλέψαμε" και εκδίδουμε το κείμενο του Eberhard από το πολύτομο συλλογικό έργο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ των εκδόσεων Βιβλιόραμα.
Στην ίδια κατεύθυνση, προσθέτουμε στο τέλος το κείμενο του Mitch Abidor για την "ομάδα Manouchian", αυτό το υπόδειγμα αντιφασιστικής διεθνιστικής πάλης (συστήνοντας και την ανάγνωση του εξαιρετικού "Τόμι" του Alain Blottiere -απ' όπου και το κείμενο του οπισθόφυλλου-, από τις εκδόσεις Πόλις). (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Για την έκδοση
Γερμανοί αντιφασίστες στις τάξεις του ΕΛΑΣ - του Erik Eberhard
Η "ομάδα Manouchian" - του Mitch Abidor

 

Σελίδες
32
Συγγραφέας
ΕΜΠΕΡΧΑΡΝΤ ΕΡΙΚ, ΑΜΠΙΝΤΟΡ ΜΙΤΣ, EBERHARD ERIC, ABIDOR MITCH