ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ


Οι ανθρωπολογικές πρακτικές και τα κίνητρά τους, οι "πολυγενετικές" και οι "μονογενετικές" θεωρίες για την καταγωγή του ανθρώπου, ο μύθος του φυλετικού ντετερμινισμού, οι πρωτόγονες "αναρχικές", "α-κρατικές" κοινωνίες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, οι κοινωνίες που βασίζονται στη συγγένεια και τα γένη, οι διαχειριστικές πολιτείες, οι ανεξάρτητες φυλαρχίες χωριών. Ο Καναδός ανθρωπολόγος Χάρολντ Μπάρκλεϊ, παραθέτει τα σημαντικότερα ευρήματα της ανθρωπολογικής έρευνας, και καταδεικνύει τη συνάφειά τους με αναρχικά ζητήματα όπως: την ενότητα του ανθρώπινου είδους, τη σημασία της συνεργασίας, την ανταποδοτικότητα και την αμοιβαία υποστήριξη, τους ρόλους των φύλων, τα πολιτικά-εξουσιαστικά συστήματα, και την καταγωγή του κράτους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Η Ανθρωπολογία, είναι μια ελευθέρια τέχνη, με την καλύτερη έννοια του όρου: ανοιχτόμυαλη και απαλλαγμένη από δογματικές συμβάσεις". (HAROLD BARCLAY, Καθηγητής Ανθρωπολογίας - Alberta University)

Περιεχόμενα

-ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΜΠΑΖΟΣ
- ΑΝΘΡΩΠ(Ρ)ΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ
- ΕΙΣΑΓΩΓΗ
- ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ Η ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ Ή ΑΠΟΥΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΥΛΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΩΝ
ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
- ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
- ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Η ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΡΑΤΟΣ - ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

 

Εκδόσεις
Σελίδες
120
Συγγραφέας
ΜΠΑΡΚΛΕΙ ΧΑΡΟΛΝΤ, BARCLAY HAROLD