Τα θεατρικά των Franka Rame - Dario Fo και το πολιτικό θέατρο

 

Η ομάδα διακίνησης εντύπων “Βιβλία Ανομίας” και οι εκδόσεις “Ακυβέρνητες Πολιτείες” διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση με θέμα “Τα θεατρικά έργα των Franka Rame - Dario Fo και το πολιτικό θέατρο”.

Σάββατο 13/04/2024 19:30 στο ελευθεριακό εργαστήρι F451 (Τσακάλωφ 20, πλησίον Άλσους)

 

Οµιλητές: Αχιλλέας Καλαμάρας (μεταφραστής της σειράς)

                   Φανή Αραμπατζίδου(ηθοποιός)

 

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού
Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω
Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά
Δέσε με! Θα τα σπάσω όλα!
Μιστέριο Μπούφο


Τα εμβληματικά έργα των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο, σάρκα από τη σάρκα των αμφισβητήσεων που παρήγαγαν τα κινήματα του κοινωνικού ανταγωνισμού του υπερ-δεκαετούς 1968 στην ιταλική χερσόνησο, συστήνονται εκ νέου στο ελληνόφωνο κοινό σε καινούριες μεταφράσεις του Αχιλλέα Καλαμάρα, για λογαριασμό των εκδόσεων Ακυβέρνητες Πολιτείες. Μαζί με τον μεταφραστή και την ηθοποιό Φανή Αραμπατζίδου, θα αναζητήσουμε τη γενεαλογία του πολιτικού θεάτρου, τη σημασία του στην έκφραση των πληβειακών στρωμάτων και τις εκφάνσεις που αυτό έλαβε τα χρόνια της προλεταριακής εφόδου στον ουρανό στην Ιταλία. Αυτομειώσεις, καταλήψεις, επίθεση στη χριστιανική ηθική, σαμποτάζ στη νόρμα της παραγωγής, απαλλοτριώσεις, αποασυλοποίηση, αυτοδιευθυνόμενα κοινωνικά κέντρα, αποποινικοποίηση, πειραματισμοί, ένοπλος αγώνας, ελεύθερος έρωτας, έκτρωση, αυταξιοποίηση, σύγκρουση με τους κρατικούς και μη θεσμούς, απόρριψη της αυθεντίας του κόμματος, πολιτικές κολλεκτίβες… Με την αόρατη καθοδήγηση των άγραφων κανόνων της παράδοσης της Commedia dell’ Arte, κάθε πτυχή των επαναστατικών προταγμάτων της
εποχής γίνεται η πρώτη ύλη των έργων των Ράμε και Φο, προσφέροντας –αν μη τι άλλο- ένα αποτέλεσμα ανατρεπτικό!

________________________


Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:


Φράνκα Ράμε
Γεννήθηκε το 1929 στο Παραμπιάγκο, κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας. Εμφανίστηκε στο θέατρο σε πολύ μικρή ηλικία. Το 1954 παντρεύτηκε τον Ντάριο Φο και τρία χρόνια αργότερα έφτιαξαν τον πρώτο τους θίασο, στις παραστάσεις του οποίου ο Φο έγραφε τα κείμενα και η ίδια ήταν η κύρια ερμηνεύτρια. Το 1968 ίδρυσαν την «Ένωση Νέα Σκηνή», ανεβάζοντας παραστάσεις σε χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το μη θεατρόφιλο κοινό. Συμμετείχε ενεργά στα κοινωνικά κινήματα που εμφανίστηκαν μετά το 1968. Πέθανε τον Μάιο του 2013.


Ντάριο Φο
Γεννήθηκε το 1926 στο Σαν Τζιάνο, κοντά στο Παβέζε της Ιταλίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με το θέατρο, αρχικά ως σκηνογράφος, ύστερα ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Μαζί με τη σύντροφό του Φράνκα Ράμε στράφηκαν ενάντια στην κοινωνική ανισότητα, τον ρατσισμό, τη διαφθορά, την παρακρατική βία, τη θρησκεία και τον πόλεμο. Τα έργα τους συχνά βασίζονταν στον αυτοσχεδιασμό, στο ύφος της commedia dell’ arte και στους μίμους του Μεσαίωνα. Μεταφράστηκαν και παρουσιάστηκαν σε θεατρικές σκηνές σε περισσότερες από 30 χώρες. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2016.

 

Βιβλία Ανομίας(vivliaanomias.gr)

Ακυβέρνητες Πολιτείες(akybernitespoliteies.org)

 

Ελευθεριακό Εργαστήρι F451
year
Πότε