Προβολή - Βιβλιοπαρουσίαση: Αναζητώντας το Χρυσάφι του Χρόνου

Η ομάδα διακίνησης εντύπων Βιβλία Ανομίας, οι εκδόσεις Διάδοση και οι συντελεστές του ντοκυμαντέρ διοργανώνουν
 
Προβολή-Βιβλιοπαρουσίαση:
 
"Αναζητώντας το Χρυσάφι του Χρόνου" - Ιστορικό ντοκουμέντο βασισμένο στα βιβλία του Τάσου Κατσαρού.
 
Θα προηγηθεί βιβλιοπαρουσίαση από τον συγγραφέα:

 

  •     Οι αντάρτες δεν προσκυνούν. Μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη (1941-44), εκδόσεις Διάδοση
  •     Μια απόφαση: Μάχομαι μέχρι τέλους. Αντάρτικο Πόλεως, Στενή Αυτοάμυνα, ΟΠΛΑ - Θεσσαλονίκη 1946-47, εκδόσεις Διάδοση


Τρίτη 08/06/21 19:30 στο Άλσος - σε περίπτωση βροχής στο ελευθεριακό εργαστήρι F451 (Τσακάλωφ 20, πλησίον Άλσους)

 

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην κατοχική περίοδο από τους Γερμανούς (1941 – 1944) στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θέτοντας ερωτήματα στη σημερινή πραγματικότητα. Η ταινία ολοκληρώθηκε το 2018 και βασίστηκε στο βιβλίο του Τάσου Κατσαρού “Οι αντάρτες δεν προσκυνούν, μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη” που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο “Διάδοση”.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι εμπνευσμένος από μία ρήση του υπερρεαλιστή Αντρέ Μπρετόν, η οποία αναγράφεται στο μνήμα του.

Η ταινία δημιουργήθηκε με το σκεπτικό της διατήρησης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης απέναντι στη λήθη που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της κυρίαρχης τάξης.

Η ταινία ξεκινά με μία αναφορά στις οικονομικές κρίσεις, κυρίως αυτή του 1929 που οδήγησε στον Β’ΠΠ και φτάνει μέχρι την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, λίγο πριν από αυτόν. Στη συνέχεια περνάει στο κυρίως θέμα που είναι η γερμανική κατοχή στην Θεσσαλονίκη (πείνα, θάνατοι, συσσίτια, ομάδες αντίστασης, τάγματα ασφαλείας, απελευθέρωση) και εξετάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη εκείνη την εποχή, επισημαίνοντας το ήθος των ανθρώπων και τη σημερινή παρακαταθήκη που άφησαν όσοι αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο.

Επιπλέον, υπάρχει μια σύντομη αναφορά στη μεταπολεμική περίοδο και το ντοκιμαντέρ κλείνει με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζονται συνεντεύξεις με 11 ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν και στις δύο πολιτικές πλευρές, έδρασαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και βίντεο της κατοχικής περιόδου.

Την σκηνοθεσία και ιστορική έρευνα έκανε ο Τάσος Κατσαρός, το μοντάζ, τον ήχο και παραγωγή υπογράφει ο Μανώλης Λαγουδάκης, ενώ τη φωτογραφία ο Γιάννης Τσιτσίμης.

https://youtu.be/g4QKH8yjvdw

 

.
year
Πότε