Εμείς, η Κουκκίδα, το Άρδην και ο... Θείος Πέτρος

Submitted by vivlia on Wed, 11/14/2018 - 14:00

Εμείς, η Κουκκίδα, το Άρδην και ο... Θείος Πέτρος

Γιατί σταματάμε τη συνεργασία μας με τις εκδόσεις «Κουκκίδα»…

Εμείς…

Ως ομάδα διακίνησης εντύπων «Βιβλία Ανομίας» ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας το 2013 διακινώντας αποκλειστικά βιβλία και έντυπα κινηματικών εκδοτικών εγχειρημάτων. Στην πορεία στήσαμε το κινηματικό βιβλιοπωλείο εντός του ελευθεριακού εργαστηρίου ºF451. Παράλληλα αρχίσαμε να διοργανώνουμε βιβλιοπαρουσιάσεις-συζητήσεις με τους εκδοτικούς οίκους που συνεργαζόμαστε, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δραστηριοποιούμαστε σε μια επαρχιακή πόλη, όπου η πρόσβαση σε πολιτικούς τίτλους είναι δυσκολότερη, μας οδήγησαν στο να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία του βιβλιοπωλείου μας και από αυστηρά κινηματικό να μετατραπεί σε πολιτικό. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαστήκαμε με εκδοτικούς οίκους που δεν πληρούν τα αυστηρά αντιεξουσιαστικά κριτήρια,  μεταξύ των οποίων και με τις εκδόσεις «Κουκκίδα», επιλέγοντας να διακινήσουμε λίγους συγκεκριμένους τίτλους. Η συνεργασία αυτή προέκυψε την περίοδο που αναζητούσαμε επαφή για τις εκδόσεις «Διεθνής Βιβλιοθήκη». Τότε, ρωτώντας κάποιους εκδότες με τους οποίους ήδη συνεργαζόμασταν, μας παρέπεμψαν στο «Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο» και πιο συγκεκριμένα στον Δ. Δημόπουλο, από τον οποίο προμηθευτήκαμε κάποιους τίτλους της Διεθνούς Βιβλιοθήκης (για σύντομο χρονικό διάστημα, εως ότου έρθουμε σε απευθείας επαφή με την Διεθνή Βιβλιοθήκη) και τα δικά του βιβλία.

Μέσω της διακίνησης των βιβλίων επιδιώκουμε τη δημιουργία σχέσεων με τα διάφορα εκδοτικά εγχειρήματα, αφού το πλαίσιο που διαμορφώνει την αλληλεπίδραση μας δεν βασίζεται στο κέρδος και σε οικονομικά κριτήρια, αλλά στη συμβολή μας στο αυτομορφωτικό έργο των συντροφισσών/ων της πόλης μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των πολιτικών εκδηλώσεων και βιβλιοπαρουσιάσεων που πραγματοποιούμε. Βέβαια, αυτό, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, δεν μπορεί να συμβεί με όλους τους εκδοτικούς οίκους που διακινούμε, καθώς ορισμένοι εξ’ αυτών δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των αντιεξουσιαστικών εκδοτικών εγχειρημάτων.

 

Η Κουκκίδα και το Άρδην…

Στις 25/4/2018 το κίνημα Άρδην αποπειράθηκε να διοργανώσει εκδήλωση στα Γιάννινα με θέμα «Η διαχρονικότητα του τούρκικου επεκτατισμού». Σε μια περίοδο που οι εντάσεις στο Αιγαίο βρίσκονται σε έξαρση, που οι εκατέρωθεν εθνικισμοί ανεβαίνουν, βρίσκοντας όλο και μεγαλύτερη απήχηση στους πληθυσμούς Ελλάδας-Τουρκίας και φέρνοντας τον πόλεμο ακόμα πιο κοντά,  πρωτοβουλία συντρόφων κάλεσε σε σαμποτάρισμα της εκδήλωσης του Άρδην, θεωρώντας πως τέτοιες εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να μας εξοικειώσουν με την ιδέα του πολέμου και να μας κάνουν να συστρατευτούμε με τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους. Το σαμποτάρισμα ήταν επιτυχημένο και περιγράφεται εδώ: http://athens.indymedia.org/post/1587308/. Αν και δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε σαν ομάδα στην παρέμβαση-σαμποτάζ, εντούτοις σαν άτομα τη στηρίξαμε, θεωρώντας τη εύστοχη και πολιτικά αναγκαία.

Η παρέμβαση αυτή έβαλε εμάς, καθώς και άλλους/ες συντρόφους/ισσες μας, στη διαδικασία να ψάξουμε λίγο περισσότερο για το ποιο είναι και τι πρεσβεύει το κίνημα Άρδην. Ανακαλύψαμε με αυτό τον τρόπο την ενεργή συμμετοχή του Δ. Δημόπουλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος των εκδόσεων «Κουκκίδα» και διευθύνει στα Εξάρχεια το «Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο», ιδιοκτησίας Γ. Καραμπελιά, αν λάβουμε υπ’ όψιν το ΑΦΜ και την επωνυμία που αναγράφονται πάνω στις αποδείξεις του βιβλιοπωλείου.

Με μια απλή έρευνα στο site του Άρδην (ardin-rixi.gr) θα πιστοποιήσει και ο πλέον κακόπιστος πως αφενός ο Δ. Δημόπουλος είναι επιφανές μέλος του Άρδην και αφετέρου πως πολλές φορές αναλαμβάνει συντονιστής στις ομιλίες-εκδηλώσεις που αυτό οργανώνει. Μια από τις εκδηλώσεις στις οποίες φιγουράρει ως συντονιστής είναι και αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 19-03-2018 στα γραφεία του Άρδην στην Αθήνα με θέμα «Ελλάδα και Νεοθωμανισμός», με καλεσμένους τον πρώην ΚΥΠατζή Σάββα Καλεντερίδη (Υπόθεση Οτσαλάν) και τον ιθύνοντα νου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής Α. Συρίγο, καθηγητή της Παντείου.

εκδήλωση Άρδην, 19/03/2018, αφίσα-κάλεσμα

 

Στον ίδιο τόνο με την εκδήλωση των Ιωαννίνων, η συγκεκριμένη εκδήλωση χαρακτηρίζεται από εμάς ως απολύτως εθνικιστική και μιλιταριστική, τόσο από πλευράς περιεχομένου, όσο και από πλευράς ομιλητών. Κοιτώντας κανείς το πάνελ:

 

 

εκδήλωση Άρδην, 19/03/2018, πάνελ: Α. Συρίγος, Δ. Δημόπουλος, Γ. Καραμπελιάς, Σ. Καλεντερίδης

 

«θαυμάζει» την αγαστή συνεργασία του βαθέως κράτους με τους ακριβοπληρωμένους πλασιέ στρατηγικών εθνικής επέκτασης και τους «κινηματικούς» αριστεροπατριώτες να ξερνάνε όλοι μαζί πολεμικές κορώνες, φαντασιωνόμενοι αίμα «αλλόθρησκων» και γαλανόλευκες σημαίες δίπλα από την Κόκκινη Μηλιά. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως τα «Βιβλία Ανομίας» είναι μια υποδομή που απευθύνεται και τροφοδοτείται από τον α/α/α χώρο των Ιωαννίνων, ο οποίος έχει μεγάλη και πολύχρονη αντιεθνικιστική και αντιφασιστική δράση. Θεωρούμε ως μια εκ των σημαντικότερων αντιεθνικών-αντικρατικών δράσεων την παρέμβαση-σαμποτάρισμα της εκδήλωσης με ομιλητή τον Άγγελο Συρίγο στις 25/09/2017 στα Γιάννινα (https://athens.indymedia.org/post/1578188/).

 

Η αφίσα της παρέμβασης ενάντια στην ομιλία του Α.Συρίγου, 25/09/2017

 

Για όσες έχουν υπομονή να ανατρέξουν πιο πίσω στο site θα διαπιστώσουν πως το θέμα «Τουρκία» αποτελεί φλέγον ζήτημα για το Άρδην. Για την υποστήριξη και προώθηση των θέσεων του έχει φιλοξενήσει τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Φράγκο Φραγκούλη στις 05 Ιουνίου 2013 αλλά και στις 18/11/2015 μαζί με τον προαναφερθέντα Άγγελο Συρίγο (http://ardin-rixi.gr/archives/196272).

 

 

 

 

Η «αγωνία» του Άρδην για τα εθνικά θέματα δεν κρύβεται. Οι διασυνδέσεις, οι γνωριμίες και η «επιστημονικότητα» με την οποία ντύνει το λόγο του, το καθιστούν πιο επικίνδυνο από διάφορα μορφώματα του δεξιού και ακροδεξιού χώρου. Υπενθυμίζουμε εδώ πως ο Φ. Φραγκούλης είναι σήμερα επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και κύριος ομιλητής του εθνικιστικού μακεδονικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη (21/01/2018), που σημαδεύτηκε από τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia.

Ας πάμε όμως να δούμε πώς ο εκδότης Δ. Δημόπουλος και το κίνημα του αντιλαμβάνεται αυτά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, αλλά και όλους αυτούς (δηλαδή και εμάς) που διοργάνωσαν αντιεθνικές αντισυγκεντρώσεις και περιφρουρήσεις. Αντιγράφουμε από την επίσημη εφημερίδα τους «ΡΗΞΗ», αρ.φυλ.141, Φλεβάρης 2018, σελ 5: «Για τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που προσπάθησε στο δρόμο να αποτρέψει τα συλλαλητήρια εκφοβίζοντας, θα περιοριστούμε σε κοινωνιολογική ανάλυση παράγοντα του, ότι “στις αντιφασιστικές δράσεις ο χώρος έχει θετική στάση, αλλά όταν το πράμα πάει στα αντιεθνικιστικά (σ.σ. εννοεί τον αντιπατριωτισμό), εκεί ο χώρος κωλώνει”. Και στις δύο αντισυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ελάχιστες εκατοντάδες αντιεξουσιαστών – αναρχικών συγκινήθηκαν από το ρόλο των “νέων Γκοτζαμάνηδων”.» Είναι προφανές ότι ο Δ. Δημόπουλος και το κίνημα του μας θεωρεί πράκτορες και εντολοδόχους του στρατού και της αστυνομίας, έτοιμους να διαπράξουμε δολοφονίες αγωνιστών κατά παραγγελία, σε αντιστοιχία με τη δολοφονία Λαμπράκη.

Είναι όμως τα μέλη του Άρδην αγωνιστές της αριστεράς ή μήπως εμείς πράκτορες και εντολοδόχοι; Το εάν τα μέλη του Άρδην και ο Δ. Δημόπουλος είναι το αντίστοιχο του Γρηγόρη Λαμπράκη ας το απαντήσει η αριστερά για λογαριασμό της. Το εάν εμείς είμαστε «Γκοτζαμάνηδες» θα το εξετάσουμε επικεντρώνοντας στο μακεδονικό συλλαλητήριο της 6ης Ιούνη 2018 στα Γιάννινα, από το οποίο έχουμε άμεση βιωματική εμπειρία. Το κίνημα Άρδην ήταν εκ των διοργανωτών, όντας το μοναδικό που είχε 2 ομιλητές στην εξέδρα, τον έναν ως Άρδην (Άκης Χατζηπέτρου) και τον άλλον ως ομάδα πολιτών Ευτοπία (Βασίλης Λαγός). Η Ευτοπία είναι το πρόδρομο σχήμα του Άρδην στην πόλη, πριν αυτό γίνει κόμμα. Ο Άκης Χατζηπέτρου εμφανίστηκε κι ως μέλος της διοργανωτικής επιτροπής σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε μια μέρα πριν το συλλαλητήριο (http://www.ele.gr/?p=31507) .

 

 

 05/06/2018, Συνέντευξη τύπου για το μακεδονικό συλλαλητήριο στα Γιάννινα. 
Ο Άκης Χατζηπέτρου του Άρδην στα δεξιά.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω συνέντευξη έγινε στο φουαγιέ του 1ου ορόφου της Περιφέρειας Ηπείρου, το χώρο που μόνο ο περιφερειάρχης Καχριμάνης δίνει τις συνεντεύξεις του…  Το συλλαλητήριο περιφρουρήθηκε από 2 διμοιρίες χακί και 4 μπλε ΜΑΤ και από δεκάδες άλλους ένστολους και μη μπάτσους. Παρόντες ως διοργανωτές ήταν η κακόφημη Μητρόπολη Κόνιτσας, με αποδεδειγμένες σχέσεις με τους παρακρατικούς του ΜΑΒΗ και χρηματοδότης των κεντρικών γραφείων της ΧΑ στη Μεσογείων κατά ομολογία Μιχαλολιάκου, η ένωση απόστρατων αξιωματικών, εθνοφύλακες και λογιών λογιών ακροδεξιοί. Παρόντες στην πρώτη σειρά ως «απλοί συμμετέχοντες» ήταν ο πρ. υφυπουργός της ΝΔ Α. Μπέζας (βουλευτής Ηγουμενίτσας), ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Καραμπίνας (ΝΔ) και ο νυν αντιδήμαρχος Κολόκας (ΝΔ). Η «ανεξαρτησία» και η «αυτονομία» του Άρδην και των λοιπών διοργανωτών αποδείχτηκε και δια μικροφώνου όταν και ευχαρίστησαν προσωπικώς τον περιφερειάρχη Καχριμάνη και το δήμαρχο Μπέγκα για τη συνεισφορά τους. Αυτοί που μπορούν και κάνουν όλα τα παραπάνω, αυτοί που μπορούν και κινητοποιούν όλους τους παραπάνω, αυτοί που επωφελούνται από τους παραπάνω θεσμούς και τις παραπάνω σχέσεις, είναι τουλάχιστον αστείο και ασόβαρο να κατηγορούν τον α/α/α χώρο (δηλαδή και εμάς) ως πρακτορίσκους και παρακρατικούς.

Αλλά, βέβαια, ποιος έχασε τη σοβαρότητα για να τη βρουν τα μέλη του Άρδην; Ο Καραμπελιάς που σφετερίστηκε την πραγματικά αξιόλογη δράση της ομώνυμης ομάδας «Ρήξη» των αρχών της δεκαετίας του ’80; ‘Η μήπως ο Άκης Χατζηπέτρου που ενώ δουλεύει σε ΜΚΟ με πρόσφυγες, εντούτοις τους «βρίζει» μέσα από το επίσημο όργανο-εφημερίδα του Άρδην ως «δούρειο ίππο» του νεοθωμανισμού που τάχατες στοχεύουν σε εποικισμό και σε αλλαγή των δημογραφικών ισορροπιών στα σύνορα με την Τουρκία; Ή μήπως ο Δ. Δημόπουλος που από τη μια υπογράφει ως μάρτυρας υπεράσπισης στα μέλη του Ρουβίκωνα (δικάσιμος 12ης Ιούνη 2018), αλλά από την άλλη μέσα από το επίσημο όργανο-εφημερίδα του Άρδην έχει ήδη καταγγείλει –εμμέσως πλην σαφώς- ως «Γκοτζαμάνηδες» όσους πραγματοποίησαν αντισυγκεντρώσεις και περιφρουρήσεις στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, δηλαδή ως «Γκοτζαμάνηδες» και αυτούς που κάλεσαν σε περιφρούρηση της γειτονιάς του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα;

 

Και ο θείος Πέτρος…

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως οι δρόμοι των «Βιβλίων Ανομίας» και των εκδόσεων «Κουκκίδα» χωρίζουν ανεπιστρεπτί. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε απέναντι όχθες. Δεν πρόκειται απλά για έναν αδιάφορο εκδότη με καλούς τίτλους που αξίζουν να διαβαστούν. Πρόκειται για έναν καραμπινάτο εθνικιστή που η δίψα του για κέρδος τον εξαναγκάζει να εκδίδει και τίτλους που ένα ομολογουμένως μεγάλο αναγνωστικό κοινό –αυτό των αντιεξουσιαστών- σίγουρα θα αγόραζε. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα όσα ανακαλύψαμε, μάθαμε, διασταυρώσαμε για τις εκδόσεις Κουκκίδα, μόνο και μόνο για να συνεχίσουμε να έχουμε αυτούς τους τίτλους. Η στάση ζωής και οι πολιτικές επιλογές έχουν το δικό τους ειδικό βάρος και δεν μπορούν να μετρηθούν με τα γραμμάρια των φύλλων χαρτιού που απαιτούνται για την εκτύπωση ενός βιβλίου.

Για τους λόγους αυτούς, με πλήρη συνείδηση, αποφασίζουμε όχι απλά να διακόψουμε τη συνεργασία με τις εκδόσεις «Κουκκίδα», αλλά το απόθεμα των βιβλίων που διαθέτουμε δε θα το επιστρέψουμε και θα το χαρίσουμε σε κινηματικές βιβλιοθήκες. Σε καμία περίπτωση δε θα παραμείνουν εντός του βιβλιοπωλείου και κανενός είδους χρηματικό αντίτιμο δε θα κατευθυνθεί στο ταμείο της ομάδας που να προέρχεται από τη διακίνηση των παρακρατηθέντων τίτλων.

Έχει ενδιαφέρον ένας εθνικιστής να εκδίδει Κροπότκιν, αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι να εφαρμόζεις τις προτροπές του θείου Πέτρου για απαλλοτρίωση…

 

 

 

Βιβλία Ανομίας

 ομάδα διακίνησης εντύπων 14 Νοέμβρη 2018

 

Υ.Γ. Ο παραπάνω χειρισμός αφορά αποκλειστικά τις εκδόσεις «Κουκκίδα» και όχι τις εκδόσεις «Μονοπάτι» τις οποίες ο Δ. Δημόπουλος πρακτορεύει. Έχουμε ήδη δρομολογήσει απευθείας συνεννόηση με τις εκδόσεις «Μονοπάτι».

 

 

/sites/default/files/181114%20-%20giati%20stamatame%20thw%20synergasia%20mas%20me%20thn%20koukkida.pdf