Βιβλιοπαρουσίαση - Συζήτηση: Ο Πολιτικός Ανθρωπισμός σε Κίνδυνο - Η Διαχείριση μιας Επιδημίας

Η ομάδα διακίνησης εντύπων “Βιβλία Ανομίας” και οι εκδόσεις “Ισνάφι” διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Νίκου. Τζ. Σέργη “Ο πολιτικός ανθρωπισμός σε κίνδυνο – η διαχείριση μιας επιδημίας”.

Κυριακή 21 Νοέμβρη 2021 στις 19:30 στο Ελευθεριακό Εργαστήρι F451 (Τσακάλωφ 20 / Άλσος)

οµιλητές:
Νίκος Σέργης (συγγραφέας)
Δηµήτης Αργυρός


από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η παγκόσµια αντιµετώπιση του κορονοϊού, έδωσε το έναυσµα για µία πρωτοφανή επίθεση στο σύνολο των πολιτισµικών και πολιτικών αξιών, που καθιερώθηκαν ως κοινωνικά και ατοµικά «δικαιώµατα» από τη Γαλλική επανάσταση και εντεύθεν.

Στο ανά χείρας βιβλίο θα µελετηθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της επίθεσης από κράτος, Μ.Μ.Ε. και «ειδικούς» στον «πολιτικό ανθρωπισµό». Η αφετηρία της µελέτης είναι φιλοσοφική, καθώς δεν µπορεί να απουσιάζει η Φιλοσοφία από τέτοιας κλίµακας γεγονότα. Παραφράζοντας ελαφρώς την αρχαιοελληνική επιταγή: «αρχή Φιλοσοφίας η των ονοµάτων επίσκεψις», θα ακολουθήσουµε στο βιβλίο τον «χρυσούν κανόνα» και θα ασχοληθούµε αρκετά µε το εν χρήσει - και καταχρήσει - λεξιλόγιο του συρµού.
 
Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω, θα πρέπει να έχουµε κατά νου ότι συχνά, σε τέτοιους ταραγµένους καιρούς, αδόκιµοι όροι επιβάλλονται στις µάζες, εν είδει γκεµπελικών συνθηµάτων, δηµιουργώντας δυνητικά πολιτισµικά υβρίδια, στην περίπτωσή µας αρνητικού χαρακτήρα (π.χ. ο νεολογισµός «ψεκ»). Οι σκοποί προφανείς, µε έναν κυρίαρχο, την πρόκληση τρόµου και απελπισίας εν όψει ενός διαχειρίσιµου, κατά τα άλλα, κινδύνου.

 

*Εμείς που απαρτίζουμε το Eλευθεριακό Eργαστήρι °F451, καθώς και τα εγχειρήματά μας που στεγάζονται σε αυτό, δεν είμαστε διατεθειμένες -και το θεωρούμε πολιτικά επικίνδυνο- να προβαίνουμε σε ελέγχους της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων που θέλουν να έρχονται στο °F451. Δε θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνικοποίηση του ελέγχου και την ένταση των διαχωρισμών. Οφείλουμε να οργανώσουμε τη λειτουργία μας ενάντια σε αυτά και να προσφέρουμε χώρους και χρόνους για τις ανάγκες των υπό αποκλεισμό. Η ψυχική μας ηρεμία, η κοινωνικοποίηση, η πνευματική μας υγεία, η πολιτική μας δραστηριοποίηση περνάνε μέσα από ανοιχτούς άνευ περιφράξεων χώρους/χρόνους.

Βιβλία Ανομίας
vivliaanomias.gr

Ελευθεριακό Εργαστήρι F451
year
Πότε