Βιβλιοπαρουσίαση-Εκδήλωση:"Η Καρδιά του Ονείρου"

 

Η ομάδα διακίνησης εντύπων "βιβλία ανομίας" σε συνεργασία με τις εκδόσεις 1704621 διοργανώνει την παρουσίαση του κόμικ του Ρουμπέν Ουθέδα "Η Καρδιά του Ονείρου",  στο ελευθεριακό εργαστήρι Fahrenheit 451 τη Δευτέρα 26/09/2016. 

Εισήγηση από τα μέλη του εκδοτικού εγχειρήματος.

Θα προηγηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ "Ισπανία 1936 - Μέσα στην Επανάσταση" (112')

*** τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (Αθήνα) 

Λίγα λόγια για το κόμικ:

Η Καρδιά του Ονείρου είναι ένα κόμικ του ισπανού συντρόφου Ρουμπέν Ουθέδα, το οποίο αποτελείται από πολλές μικρές αυτοτελείς ιστορίες. Βασισμένο σε μια εκτενή βιβλιογραφία και στις προσωπικές μαρτυρίες γνωστών αλλά και άγνωστων γυναικών και ανδρών αναρχικών, το κόμικ καλύπτει τους πρώτους μήνες της Ισπανικής Επανάστασης με μια σφαιρική οπτική. Τα γνωστά επεισόδια της Επανάστασης –οι μάχες του Ιούλη, οι κολεκτιβοποιήσεις, η μάχη της Μαδρίτης- διαπλέκονται με τις προσωπικές αφηγήσεις εθελοντών/ριών πολιτοφυλάκων, εργατριών, νοσοκόμων, αλληλέγγυων από άλλες χώρες. Μέσα από τα λόγια τους απλώνεται μπροστά στον αναγνώστη ένα μεγάλο πεδίο ενδιαφέροντων ζητημάτων που αντιμετώπισε η Επανάσταση του 1936, όπως η εργατική οργάνωση, οι σχέσεις των δύο φύλων, η αυτοπειθαρχία και η στρατιωτικοποίηση, η πορνεία, οι πολιτικοί ελιγμοί, οι κολεκτίβες…

Οι εξιστορήσεις του Γκαρθία Ολιβέρ, του Ντουρούτι και του Μέρα συναντούν μεταξύ άλλων τα απομνημονεύματα της Σολεδάδ Εστοράτς, το ημερολόγιο πολέμου του Αντουάν Χιμένεθ και τα γραπτά της Σιμόν Βέιλ, για να συνθέσουν στο σύνολό τους μια βαθιά ανθρώπινη και άκρως πολιτικοποιημένη αφήγηση των πρώτων μηνών της Ισπανικής Επανάστασης. Ο δημιουργός αντιμετωπίζει όλες και όλους τους αγωνιστές ως επαναστατημένες καρδιές, συνθετικά στοιχεία ενός αδιαίρετου συνόλου. Γράφει γι’ αυτές τις καρδιές στο οπισθόφυλλο:  «Σαστισμένες από τις αντιφάσεις μεταξύ της ιδεολογίας και της πραγματικότητας του πολέμου, διχασμένες από την ηλεκτρισμένη ευφορία των νικών και τη σκληρή απογοήτευση των ηττών, οι καρδιές αυτής της ιστορίας είναι δείγματα μιας μνημειώδους αξιοπρέπειας, ενός απαράμιλλου πάθους για λευτεριά και δικαιοσύνη, μιας αδάμαστης θέλησης για την κατάκτηση ενός καινούργιου κόσμου…».

Ελευθεριακό Εργαστήρι Fahrenheit 451 - Τσακάλωφ 20, Άλσος
year
Πότε