Βιβλιοπαρουσίαση - Συζήτηση:"Παθήσεις & Διαταραχές - Φύλο, Ιατρική και Ασθένεια"

 

Τα βιβλία ανομίας μαζί με την ομάδα γυναικών mιγαδα και το περιοδικό Τεφλόν συνδιοργανώνουν Βιβλιοπαρουσίαση - Συζήτηση του βιβλίου: "Παθήσεις & Διαταραχές - Φύλο, Ιατρική και Ασθένεια" των φεμινιστριών Barbara Ehrenreich & Deidre English - Η  ιστορία της εδραίωσης της ιατρικής επιστήµης από τα τέλη του 19ου αιώνα µέχρι σήµερα, µέσα από φεµινιστική µατιά.

 

"Ποια είναι η σχέση των γυναικών σήμερα με το ιατρικό κατεστημένο; Γιατί ως γυναίκες έχουμε κοινές και συχνά δυσάρεστες εμπειρίες από επισκέψεις σε γιατρούς και γυναικολόγους; Γιατί στεκόμαστε, πολλές φορές, αδύναμες απέναντι στην εξουσία τους;

Η ιατρική έχει ένα παρελθόν στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της καταπίεσης των γυναικών. Αυτό το παρελθόν παραμένει άγνωστο, γι’ αυτό και η ιατρική εμφανίζεται σήμερα ως ακλόνητος φορέας εξουσίας, μεταμφιεσμένος σε «αντικειμενική επιστήμη». Κι όμως, χρειάζεται να θυμηθούμε ότι το ιατρικό σύστημα  αμφισβητήθηκε με λόγια και έργα από το γυναικείο κίνημα τη δεκαετία του 1970. Φεμινίστριες, όπως οι Ehrenreich και English, ασχολήθηκαν με την ιστορία της ιατρικής και κατέδειξαν ότι οι ιατρικές πρακτικές που αναδύθηκαν τον 19ο αιώνα είχαν εξαρχής εγγεγραμμένους στον πυρήνα τους τον σεξισμό και τον ταξικό ρατσισμό. Αποκάλυψαν μια διαφορετική εικόνα για το ιατρικό σύμπλεγμα: την εικόνα ενός οργανωμένου φορέα εξουσίας που συνέβαλε στην αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων με όρους φύλου, φυλής και τάξης. Οι φεμινίστριες του 1970 δεν ασχολήθηκαν με την ιστορία της ιατρικής για επιμορφωτικούς λόγους. Η αμφισβήτηση του ιατρικού συστήματος ήταν ζήτημα στρατηγικής σημασίας στον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των γυναικών.

 Η ιστορία της σχέσης ιατρικής και γυναικείου φύλου έχει να μας διδάξει χρήσιμα πράγματα σήμερα. Ο ρόλος της ιατρικής ως πηγής σεξιστικής-ρατσιστικής ιδεολογίας δεν έχει αλλάξει. Σήμερα, οι ιατρικές πρακτικές γύρω από τον τοκετό, τις εκτρώσεις, την αντισύλληψη και τη γυναικεία σεξουαλικότητα συμβάλλουν στην υποτίμησή μας. Το ιατρικό σύμπλεγμα διεκδικεί όλο και πιο επιθετικά τον έλεγχο των σωμάτων μας. Αλλά τα σώματα και οι ζωές μας ανήκουν σε εμάς. Γι’ αυτό, αντί να στεκόμαστε βουβές απέναντι στους γιατρούς, χρειάζεται να τους αντιπαρατεθούμε συλλογικά ως γυναίκες."

Ελευθεριακό εργαστήρι Fahrenheit 451 - Tσακάλωφ 20, Άλσος
year
Πότε