ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ και ΧΡΟΝΙΚΟ 1967-1984

 

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ και ΧΡΟΝΙΚΟ 1967-1984

 

     «Για τον κοινωνικό απελευθερωτικό επαναστατικό αγώνα το παρόν και το μέλλον είναι αδιάσπαστα δεμένα μεταξύ τους και οι διαχωρισμοί, οι ταξινομήσεις και οι περιορισμοί είναι εμπόδια, που λειτουργούν προς όφελος του κράτους.

     Όλοι οι επικριτές των βίαιων πρακτικών, που αναπτύσσονται ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό, οδηγούνται σε απόμακρα μονοπάτια, που δεν μπορούν να συναντηθούν με τη λεωφόρο της κοινωνικής απελευθέρωσης.

     Τελειώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως η δράση της Οργισμένης Ταξιαρχίας βρίσκεται πέρα και μακριά από την ψευδή κατάσταση των επικριτών της πρακτικής της.

     Η δράση της Οργισμένης Ταξιαρχίας αποτελεί μια εμπειρία που αναδείχνει τη σημασία της πολύμορφης κοινωνικής δράσης ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό. Πρόκειται για μια εμπειρία, ενάντια στην οποία οι ιδεολογικοποιημένες επικρίσεις δεν είναι παρά φτερό στον άνεμο.

     Μακριά από λογικές πρωτοπορίας, μέσα στη φωτιά του κοινωνικού πολέμου η Οργισμένη Ταξιαρχία έδειξε πως δεν την αγγίζουν οι επικρίσεις περί «τυχοδιωκτισμού», «τρομοκρατίας», «απόγνωσης» και «μιλιταρισμού». Ειδικά ως προς το τελευταίο, η αμεσότητα με την οποία δρούσε κατέρριψε τον μύθο που καλλιεργείται για δήθεν ιεραρχημένες και μιλιταριστικού χαρακτήρα δομές, κάτι άλλωστε που δεν θα μπορούσε να ισχύσει σε μια οργανωμένη αναρχική δραστηριότητα, όχι μόνο γιατί αντιστρατεύεται θεμελιακές αναρχικές απόψεις, αλλά και από το γεγονός πως οι ιεραρχημένες και μιλιταριστικού χαρακτήρα δομές στερούν την αμεσότητα και τη ζωντάνια της δράσης που εκδήλωσε η Οργισμένη Ταξιαρχία.

     Ο καθένας μπορούσε να είναι η Οργισμένη Ταξιαρχία, ο οποιοσδήποτε που βρισκόταν στην Αγγλία αλλά και που ξεπερνούσε τα όρια που επιβάλλουν οι κρατιστές. Η δράση της δεν γνώρισε όρια και φραγμούς, όπως δεν γνωρίζει και η κοινωνική απελευθέρωση».

(Από τον πρόλογο της Α΄ έκδοσης, που είχε γίνει το 1994, από τη Συσπείρωση Αναρχικών)

 

Σελίδες: 
80
Θεματική: 
Συγγραφέας: 
Συλλογικό